Jó a tej a kutyának?

(4 perces olvasmány)

Összefoglaló: Ebben a blogban megtudhatjuk, hogy a tej jó vagy rossz a kutyáknak. A kecsketejtől a tehéntejig, a szójától a zabig, a mandulától a kókuszig, megtudjuk, hogy kaphat-e a kutya tejet, és hogy van-e bármilyen előnye vagy kockázata.

Sok kutyus szereti a sajt és más tejtermékek ízét. De ha a tejről van szó, bátorítsuk-e őket, hogy továbbra is élvezzék az ízét, vagy irányítsuk őket máshová? Jó a tej a kutyáknak…?

Kaphat a kutya tejet?

Tudtad, hogy sok kutya valójában laktózérzékeny? A laktóz a tejben található természetes cukor. Így előfordulhat, hogy a kutya nehezen emészti a tejet, míg a natúr joghurt általában könnyebben emészthető, mivel ezekben általában kevesebb a laktóz, mint a tejben.

Kis mennyiségben azonban tejet (kecske- és tehéntejet egyaránt) adhatunk a kutyának, de legfeljebb néhány evőkanálnyit. A túlzott mennyiségű tej gyomorfájást, hasmenést, laza székletet és bizonyos esetekben hányást okozhat, ezért a tejet mindenképpen csak alkalmi élvezetként szabad adni.

A kutyák laktózintoleranciájának tünetei (a rosszullét, a gyomorfájás és a hasmenés mellett) a has duzzanata vagy érzékenysége, a kiszáradás, a hirtelen fogyás, a viszkető/gyulladt bőr, a túlzott szomjúság, a puffadás és a letargia/gyengeség.

A tej magas zsír- és laktóztartalmú (természetes cukor), és mindkettőből túl sok okozhat hasnyálmirigy-gyulladást a kutyáknál, és hozzájárulhat az elhízáshoz. A túlsúly többféle egészségügyi problémát is okozhat a kutyánál.

Ezen kívül azt is érdemes megjegyezni, hogy ha valaha is abba a helyzetbe kerülsz, hogy cumisüvegből etetendő kölyökkutyáról kell gondoskodnod, mindenképpen speciális, kölyökkutyák számára kifejlesztett tejet használj. A szoptatós anyakutya tejének laktózkoncentrációja körülbelül 3%, a tehéntejé pedig 5%, így ez túlságosan nagy megterhelésnek bizonyulhat egy kölyökpocak számára.

Kaphatnak a kutyák mandulatejet?

A mandula nem mérgező a kutyák számára, de a kutyák általában nem emésztik meg könnyen. Emellett hihetetlenül magas a zsírtartalmuk, ami, mint fentebb említettük, káros lehet a kutyák egészségére. Amíg azonban a mandulatej nem tartalmaz xilitet (mesterséges édesítőszert), mint a tehén- és kecsketej, addig a kutyák alkalmanként élvezhetnek néhány evőkanál mandulatejet.

Kaphatnak a kutyák zabtejet?

A zab nem mérgező a kutyák számára, de nagy mennyiségben nehezen emészthető. Néhány evőkanálnyi zabkása alkalmanként belefér a kutyusnak.

A kutyák ihatnak kókusztejet?

A kókusztej ellenőrzött mennyiségben nyugodtan fogyasztható, de a tehéntejhez hasonlóan a túlzott mennyiség hasmenést okozhat. Mindenképpen olvasd el az összetevőket címkén, hogy ellenőrizd, nincsenek-e a kókusztejben olyan adalékanyagok, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyák számára, mint például a xilit (mesterséges édesítőszer).

Kaphatnak a kutyák szójatejet?

A szójatej még mérsékelt mennyiségben sem tekinthető mérgezőnek a kutyák számára, és viszonylag könnyen emészthető a kutyák szervezete számára. Tehát igen, a kutyák fogyaszthatnak szójatejet.

Az emberi anyatej jó a kutyáknak?

Nem, nem szabad megengedni, hogy a kutya emberi anyatejet igyon. Igen, az anyatej tele van olyan tápanyagokkal, amelyek az emberi csecsemő javát szolgálják, de valószínűleg káros reakciót vált ki a kutyában, ha kap belőle. Az anyatej laktóztartalma túl magas, így a kutyus valószínűleg hányni fog, hasmenést és általános gyomorrontást fog tapasztalni, és rosszul érezheti magát. Ha kedvenced emberi anyatejet ivott, és a rosszulléte nem enyhül, és nyugtalannak tűnik, vigyük állatorvoshoz.

Köszönjük, hogy elolvastad.