Ehetnek a kutyák joghurtot?

(3 perces olvasmány)

Összefoglaló: Ebben a blogban megtudjuk, hogy a kutyák ehetnek-e joghurtot. Vajon a joghurtnak vannak egészségügyi előnyei, vagy inkább ne adjunk belőle a kutyusunknak? Olvass tovább, hogy megtudd, jó-e a joghurt a kutyáknak…

Joghurt – mi, emberek tudjuk, hogy milyen sok egészségügyi előnnyel járhat számunkra. A joghurt tartalmaz B-, D-, B12-vitamint, kalciumot és káliumot – továbbá támogatja az emésztőrendszerünk egészségét.

De vajon szőrös társaink számára is ugyanilyen egészségügyi előnyökkel jár?

Nos, kiderült, hogy a válasz nem ilyen egyszerű. Valójában adhatsz joghurtot a kutyusodnak, de nem biztos, hogy annyi pozitív előnnyel jár, mint gondolnád…

A joghurt jó a kutyáknak?

Röviden, igen, a kutyák ehetnek joghurtot, de van néhány dolog, amit nekünk, gazdiknak tudnunk kell, mielőtt elkezdjük beilleszteni a kutyusunk napi étrendjébe….

A magas kalcium- és fehérjetartalmú joghurt segíthet a bélrendszer egészségének fenntartásában – természetes probiotikumként működik. Viszont a joghurt laktózt is tartalmaz, ami problémákat okozhat, amikor a kutya megpróbálja megemészteni…

Ha a kutya már nem az anyjától táplálkozik, és fiatal kamaszkorúvá vált, gyakran elveszíti a laktóz megfelelő emésztésének képességét, mivel nem képes elegendő emésztőenzimet termelni a laktóz lebontásához – ami azt jelenti, hogy sok kutya laktózérzékenységben szenved….

És ha a kutyus laktózérzékeny, a joghurt többet árthat, mint használ!

A laktóz intolerancia és a tejallergia jelei

A kutyák laktózintoleranciájának jelei valójában nagyon hasonlóak ahhoz, amit mi, emberek is tapasztalunk – általában emésztési problémákat okoznak, többek között:

  • laza széklet
  • székrekedés
  • fokozott gázképződés
  • hányás
  • hasi görcsök

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled, miután kedvenced joghurtot fogyasztott, mielőbb fordulj orvoshoz.

A joghurt természetes probiotikum kutyáknak?

Bár a joghurt jó probiotikumforrás, nem ez a legjobb módja annak, hogy kedvenced bélrendszerét támogasd. Mivel fennáll a gyomorpanaszok kialakulásának kockázata, ideális lenne, ha speciális probiotikum-kiegészítőt adnál a kutya étrendjéhez.

A SciPet kutyáknak szánt probiotikus rágcsáit úgy állították össze, hogy antioxidánsok, pro- és prebiotikumok egyedülálló keverékét biztosítsa a gyomor és a bélrendszer egészsége érdekében.

Milyen joghurt biztonságos a kutyáknak?

Ha úgy döntesz, hogy joghurtot adsz a kutyus étrendjéhez, akkor bölcs dolog lenne, ha egyszerű, természetes joghurtot találnál, sok élő kultúrával, adalékanyagoktól, mesterséges összetevőktől és édesítőszerektől mentesen – különösen kerüld a xilit, mivel ez mérgező a kutyák számára!

A megfelelő joghurtfajtával, a megfelelő mennyiségben a joghurt finom, egészséges csemege lehet a kutyusod számára.

Akár arra használod, hogy segíts a kutyusodnak elfogyasztani a szükséges táplálékkiegészítőt, akár nyári csemegeként adod kedvencednek, a joghurtnak megvannak a maga pozitívumai és negatívumai.

Köszönjük, hogy elolvastad.