Hogyan tisztítsd meg a kutya füleit

(3 perces olvasmány)

Összefoglaló: Ebben a blogban megtanuljuk, hogyan kell megtisztítani a kutya fülét. Megtudjuk, miért fontos ez a teendő, milyen gyakran kell fültisztítani, és mit használjunk a kutya fülének tisztítására…

„Szükséges tisztítanom a kutyám fülét?” Nos, a válasz általában igen! Akárcsak az emberek, egyes kutyák is hajlamosabbak a fülükben felgyülemlő trutymóra és zsírra. A fogak tisztítása mellett ez egy gyakran elfelejtett része az alapvető kutyaápolásnak.

Felelős gazdiként úgy kell ápolnunk háziállatainkat, mintha a gyermekeinket ápolnánk; segítenünk kell szőrös barátainkat a rendszeres higiéniával, hogy megőrizzük egészségüket és boldogságukat. Szerencsére a fültisztítás viszonylag egyszerű és otthon is elvégezhető.

Tanuljuk meg tehát, hogyan tisztítsuk meg kutyánk fülét…

Mit kell használni a kutya fülének tisztításához

Mielőtt megtisztítja a kutya fülét, a következőket kell összegyűjteni:

  • Vatta vagy vattakorong.
  • Speciális kutyafül tisztítószer (Soha ne használj kutyákhoz embereknek szánt termékeket).
  • Kedves kézek, különösen, ha a kutya szorong és/vagy nem szokott hozzá a fültisztításhoz.
  • Jutalomfalat a fültisztítás alatt és után!
  • Opcionális: Egy tiszta törülköző a véletlenül kifolyt folyadék ellen.

Hogyan tisztítsuk meg a kutya fülét

Mielőtt elkezdenéd, mindig győződj meg róla, hogy kutyád kényelmesen érzi magát. Használj lágy, dicsérő hangnemet, és bátorítsd őket sok simogatással és kedveskedéssel a folyamat során.

Kezdd azzal, hogy óvatosan felemeled a fülét, és alaposan belenézel.

  • Vizsgáljuk meg a fület, és ellenőrizzük, hogy nem pirosodik-e, nem folyik-e ki a váladék vagy nincs-e rossz szaga. Egy kevés, világos színű zsír normális, de bármi bűzös, gumiszerű vagy nagyon vörös, azt állatorvosnak kell megvizsgálnia, mielőtt még beavatkoznál a tisztítással.
  • Nedves vattával vagy vattakoronggal óvatosan töröljük át a fül bejáratát.
  • Helyezd bele a kiválasztott kutyaspecifikus fültisztító oldat hegyét, ügyelve arra, hogy ne menj túl mélyre. Ezután nyomd össze a flakont, hogy a folyadék kioldódjon és kitöltse a hallójáratot.
  • Ezután maszírozd meg a fülük tövét, hogy a tisztítószer megfelelően behatoljon a hallójáratba.
  • Töröld le a kiszivárgott felesleges tisztítószert egy másik nedves vattadarabbal vagy párnával. Ezután ismételd meg a folyamatot az elejétől kezdve a másik fülükön is!

Ha a kutya nem örül a fültisztításnak, ne erőltesd rá, hogy végigcsinálja veled a folyamatot, és ne szidd le a vonakodásáért. A képzett állatorvosok ebben is tudnak segíteni, ezért kérj időpontot, ha szőrös barátod szorongva vagy félve viselkedik.

Milyen gyakran kell tisztítani a kutyám fülét?

Ha azt kérdezed magadtól, hogy „milyen gyakran tisztítsam meg a kutyám fülét?”, ez valóban a kutyádtól függ.

A beagle, a basset hound, az angol cocker spániel és a Cavalier King Charles spániel hajlamosabbak a fül komplikációira, ezért rendszeresebb tisztítást igényelnek, mint más fajták. A hosszú, lelógó fülek korlátozzák a levegő áramlását, így a szennyeződés és a nedvesség könnyebben felhalmozódhat a hallójáratban, ami baktériumok elszaporodását idézi elő.

Azoknak a kutyáknak, amelyek szeretnek úszni vagy nagyon koszosak a séták során, szintén rendszeresebb fültisztításra van szükségük.

Rendszeresen kell tisztítani a kutya fülét annyira, hogy megelőzzük a fertőzéseket, de nem szabad túlzásba vinni, hogy az hosszú távú károkat okozzon. Heti egyszer általában elegendő, de ha konkrét tisztítási tervet szeretnél, konzultálj az állatorvosoddal.

Figyelmeztető jelek

Ha kutyája hirtelen elkezdte rázni a fejét, vagy érzékennyé vált a füle, fontos, hogy keresd fel állatorvosodat, mielőtt megpróbálnád otthon tisztítani a füleket. Ha ugyanis idegen tárgy került a fülébe, azt speciális felszereléssel kell eltávolítani. Hasonlóképpen, az állatorvosnak ellenőriznie kell, hogy a dobhártya nem szakadt-e meg, mielőtt bármilyen kenőcsöt ad be a fülbe.”

Köszönjük, hogy elolvastad.